24. syyskuuta 2010




























Tilkkuryhmän opiskelijat suunnittelivat kuumeiseti tulevia töitään. Kuvassa on erään opiskelijan malliblokkeja vuosien varrelta ja nyt päätimme koota niistä torkkupeiton. Vielä tässä vaiheessa näyttää hieman sekavalta, mutta keskeneräisiä töitähän ei saa arvostella. Keväällä sitten nähdään mitä tuli valmiiksi!




Kalligrafian viiden lauantain kurssilla valitsimme tyylin italicin, uncialin tai antikvan joukosta. Pääsemme myös kokeilemaan erilaisia välineitä ja mahdollisesti taiteilemaan jotain aivan ainutlaatuista- vaikkapa kortteja jouluksi!
Sekä kalligrafiassa että tilkkuilussa oikeat värit ja muodot voivat olla tuskaisen tien takana, mutta kärsivällisesti kokeillen ja etsien hyvä tulee.

19. syyskuuta 2010
















Kuka väittää, että olisin vanhanaikainen! Varmaan melkein kaikki, jotka vähänkin tuntevat... Mutta käsintekijänä arvostan suuresti vanhoja esiäitejämme ja heidän taitoaan käsitellä niin materiaalia kuin tekniikoitakin luovalla tavalla. Kuvassa on yksi suosikeistani. Omin Käsin- lehdestä vuodelta 1946, suurikokoinen pöytäliina, loimi ½ v:tua rohdinlankaa n:o 8, kude v:tonta n:o 8.... Ohje toimii tänäkin päivänä. Seuraavaksi tällä ohjeella kutovat Mellilän naiset ja Liisa Loimaalla.














Ensimmäinen viikko takana ja opiskelijat ovat innolla täyttäneet opintoryhmiä. Pientä hiomista vielä riittää, että kaikille löytyy oma paikkansa. Opettajana on aina erityisen iloinen kun opiskelija on valinnut jonkin uuden kiinnostuksen kohteen. Ja ihan yhtä tärkeää on, että ne "vanhat" jatkavat. Samoin lienee meidän opettajien kanssa, hienoa kun saamme uutta ilmettä opettajakaartiimme, mutta kiva kun vanhatkin jaksaa.
Viikonloppuna opistotalolla kokoontui kaksi kurssia. Pihakoristeita betonista ja kalligrafia. Vanhan talon kellarissa oli tunnelmaa, kun betonimaakarit sekoittivat betonia ja intoa puhkuen kertoivat suunnitelmistaan ja tekemisistään!
Kerrosta ylempänä aloitimme kalligrafian alkeista. Vivian kertoi historiallisista tyyleistä ja harjoittelimme viivan vetoja 2 mm terällä.

10. syyskuuta 2010


Istuimme eilen opettajainkokouksen jälkeen omassa porukassa- siis kädentaito-opettajat. Otimme epäviralliseksi työkauden teemaksi "talon". Aihe syntyi, kun tekstiililuokka sai uudet verhot ja nypläyksen opettaja Leena nypläsi ensimmäisen talonsa! Teemaa voidaan käyttää vapaasti ja katsotaan minne se meitä vie!
Lisäksi sovimme, että keväällä pidämme kaikissa ryhmissämme avoimien ovien viikon. Tuona viikkona saavat halukkaat tulla kurkistelemaan ryhmiin ja tutustumaan siihen varsinaiseen tekemiseen.
Lisäksi tutustuimme blogiini. Blogin kautta tulemme vuoden mittaan kertomaan ryhmiemme toiminnasta ja muustakin mukavasta opistossamme. Ja ensi viikolla se sitten alkaa! Innostusta kaikille tulevaan työkauteen.

7. syyskuuta 2010


Jaa-a. Kursseille ilmoittautuminen alkoi eilen ja kaikki on mennyt vallan hyvin. Innokkaita opiskelijoita löytyy melkein jokaiseen ryhmään ja joihinkin ihan varapaikoille asti. Pilates ryhmät taisivat täyttyä puolessa tunnissa ja joogaryhmätkin ovat vielä suosittuja. Kädentaitoihin on tulossa myös ihan kiitettävästi ihmisiä, joten hommia piisaa talveksi! Kiitos siitä jo nyt.
Mukavia ideoita voi tulla vastaan ihan missä vaan. Ihastuin Virttaan huutokaupassa tähän vanhaan ryijyyn ja sen "virttyneeseen" väriin. Rautakaupan maalimyyjältä sain eräänä päivänä väriliuskat ja näillähän vasta hauska on suunnitella uusia väriyhdistelmiä. Ja kuten huomaatte, on tämänkin ryijyn kutojalla ollut joko kaupan väriluiskat tai sitten semmoinen hyvä "värisilmä". Veikkaan, että jälkimmäinen vaihtoehto on oikea.
Mutta ideoita! Kannattaa katsella ympärilleen ja etsiä jo valmiita väriyhdistelmiä vaikkapa alkusyksyn luonnosta: omenan punainen ja vihreä, taivaan sininen ja lehtien vihreä, harmaa hiekka ja kullankeltaiset lehdet...

3. syyskuuta 2010


Syksyn alkuun heti pientä vipinää myös matkailuun. Syyskuussa käymme Seinäjoen Kädentaito- messuilla ja Kauhavan Kangas-Aitassa ja lokakuussa teemme reissun Tallinnaan. Kurkistamalla vähän kauemmas, näkee oman kylän palvelutkin paremmin.

Loimaan työväenopiston varsinainen työkausi alkaa 13.9.2010. Ilmoittautumiset alkavat maanantaina 6.9. Ensimmäistä kertaa ilmoittautuminen onnistuu myös netissä. Jännityksellä me opettajat odotamme miten uudet systeemit toimivat Loimaalla. Kommelluksista huolimatta on aina ennenkin saatu aikaan upeita tuloksia, joita sitten kevätnäyttelyssä on voitu ihailla.
Varsinkin kädentaito-aineiden opettajat tuntuvat olevan ihan täpinöissään ja odottavat innokkaina kurssien täyttymisiä. Uusia kursseja ovat mm. pihakoristeita betonista, kalligrafia, steiner-nuken valmistus. Jännittävää maanantaina odotellessa...