30. lokakuuta 2012

Vaihtuvat kelit


Vahvalan risteyksen nurkilla 24.10.2012

Viime viikon keskiviikkona Virtaalle ajaessa oli taivaalla niin komea sateenkaari, että oli ihan pakko pysähtyä kuvaamaan. Orippään suunnalla oli auringonpaistetta, Säkylä näytti lumipyryltä ja Loimaalla esiintyi kuurosadetta. Ja sitä se sitten tiesi; torstaina herättiin lumisiin maisemiin ja liukkaisiin keleihin. Torstaina klo 8-11 oli Laatuautoon tullut 12 peltikolari-ilmoitusta, loppupäivä taisi mennä samanlaisesti. 


Keltainen pöllö

Mutta Virttaan piirissä riittää virtaa ja sitä tuo meille aikuisille lisää pari päivänsädettä eli Annileena ja Lumikukka. Tytöt tekevät ahkerasti käsitöitä ja välillä antavat meille tanssinäytöksiä ja keksivät muuta tyttömäistä kivaa. Kuvassa Annileenan ihastuttava pöllökirjontatyö.


Värien hakemista ja kokeilua...

Olen siis opiskelija. Opiskelen kalligrafiaa ja taidehistoriaa ja värioppia ja sommittelua ja monenlaista muuta mukavaa. Jaksaa, kun intoa piisaa. Ja sitä paitsi väriopin opinnot avasivat vallan uuden lähestymistavan värjäyskursseille! Yritän saada kevätkurssille taas jotain uutta ja hauskaa tekemistä ja soveltamista. Värien sekoittelu voi olla yllättävää ja hauskaa. Opiston värjäyskurssin ajankohtaan tulee muutos, mutta siitä sitten keväämmällä.


"Löyhäpintainen ruusukas vipu että pyöräspuissa" 

Ihanat sidosopinarkit toimivat vuosikymmentenkin jälkeen! Pyöräspuita ei taida meillä Suomessa enää paljon olla käytössä, mutta ruotsalaiset tykkäävät niistä edelleen...Eijan lainaksi saamat arkit ovat suuri aarre.

15. lokakuuta 2012

Hävettää


Vanha sidosopin vihko täydessä iskussa edelleen

Hävettää tämä saamattomuus. Olen saanut lainaksi aivan ihania juttuja opiskeljoilta. Eija antoi kurkistella viitisenkymmnetä vuotta vanhoihin sidosopin vihkoihin ja ah ja voih, miten tuli vanhat asiat mieleen. Niin kauniita kuvioita voi kankaalle rakentua kauniiden ja systemaattisten niisintöjen ja poljentojen avulla! Tuo yläkuvan kahdeksanvartinen toimikas ihan houkuttaa kutomaan liinoja, huopia, kassikankaita.... Poljenta on helppo - kärkipoljenta. Mutta myönnän kyllä, että kutomossa, jossa viitisentoista muuta kutojaa paukuttaa mattoa ja kertoilee kuulumisiaan, ei ehkä kärkipoljentokaan pysy kuosissa. Pitäisi varmaan muuttaa "järjelliseksi tamppaamiseksi". Tämä ilmaisu on lainaus vironkieleisestä sidosopista ja tarkoittaa siis suoraa poljentaa... 



Sienivärjäyksen saloja vuosien takaa

Toinen ihana yllätys oli Aunella. Sain ihan omakseni vuosien takaisen sienivärjäyksestä kertovan työvihon! Siinä olivat  mallilangat ja reseptit ja aidolla mustekynällä kirjoitettu! Voipi olla, että lankamallit ovat hiukan ajan myötä haalistuneet ja voipi olla, että nyt ei luonto anna enää samansävyisiä lankoja samoista aineksista, mutta mitäs siitä! Pelkkä vihon katselu ja kirjoittamisen ihastelu tekee hyvää tämän kiireisen elämän kulkijalle. Jospa joku joskus kymmenien vuosien jälkeen ihmettelisi  kirjoituksiamme yhtä hartaasti, kuin minä nyt tätä vihkoani tarkastelen...Kiitos Aunelle.


Öinen matkaaja syyslomalla Savossa

Syysloman alkuun kävimme tekemässä kesämökin talviasetukset. Matkalla oli synkkää ja pimeää, mutta perillä mukavan rauhallista ja leppoisaa. Puut olivat miltei kokonaan pudottaneet lehtensä ja haravointikin oli mielekästä.


Viimeisiä viedään

Vääjäämätöntä se on. Syksy ja sateet. Opiston syyskausi on puolivälissä ja kurssit mukavasti alkaneet. Pieni paussi on paikallaan. Kassit ja pussit on syytä tarkistaa ja laittaa taas ojennukseen. Seitsemän ryhmän viikottainen kokoontuminen pistää joskus asiat vähän sekaisin. Juuri nyt ei ole häviksissä muuta kuin kalenteri. Noh. Kuka sitä nyt kalenteriaan tuijottaisi lomaviikolla? Siis kuka?
Rentouttavaa lomaviikkoa teille, joille se on täksi viikoksi suotu. Ja muille muuten toivon aurinkoisempaa ja kuivempaa syksyä.