8. elokuuta 2011

Nokkossoppaa ja ruostevärjäystä

Nokkoskeitos ja pihlajapastaa

Kuvassa ei ole mitään syötävää. Isommassa kattilassa keitetään nokkosia ja siitä saadaan väkevä väriliemi. Kun väriliemeen lisätään vielä puretus- ja paksunnosaine, saadaan pasta. Ei siis ollenkaan syötävää makaroonia vaan painopasta, jolla sitten maalataan ja painetaan kuvioita kankaalle. Näin nämä termit mukavasti sekoittuvat. Kun värilemiä, pastoja ym. säilytetään on syytä varmistaa, että merkitään purkkien päälle "ÄLÄ SYÖ". Tosin eivät ne kovin herkullisilta ja houkuttelevilta näytä eivätkä tuoksu. Kesällä näitä hommia on mukava tehdä ulkosalla ja auringonpaisteessa.

Naapuriin päin oleva pyykkiteline on aina riski. Oma pyykkitelineeni on vain yhden naapurin nähtävissä ja hän on tottunut ja ymmärtää erinomaisen hyvin. Milloin siellä roikkuu matonkuteita, lankavyyhtejä, kangasriekaileita ja nyt tänä kesänä näitä kasviväreillä painettuja ja maalattuja kankaita. Muutamia ruostevärjäyksiä ja värjäyskokeiluja on ollut myös pyykkinarunäyttelyssäni.

Tappausteline ahkerassa käytössä

Kesämatot pesussa ja muutenkin kotisiivous taitaa olla kesälomalla. Mutta erinomaisen painopöydän voi taikoa vanerilevystä ja matontappaustelineestä. Mukavaa tuntienvalmistelua syksyn maalaus-ja painokurssille. Jatkukoon hyvät kesäkelit vielä pitkään!

2 kommenttia:

Magedin kirjoitti...

Hyvä juttu oli Teema-liitteessä!

Maija kirjoitti...

Kiitos kyllä. Kiitos vierailustasi ja kommenteistasi. Niitä on aina ilo lukea!