21. joulukuuta 2013

Suklaakalenteri no 21


Tässä tämä nyt on. Wiener nougat. Mutta kertokaas mulle, missä vaiheessa käärepaperi on vaihtunut valkoisen ja ruskean sävyiseksi. Silloin ennen vanhaan, kun mammani näitä Köyliössä tarjoili, viinernukaa oli minikokoisessa "voipaketissa", semmoisessa hopeanvärisessä ja sininen teksti päällä, vai muistanko väärin?

Siitä tuli mieleen koulun (Oripään-Pöytyän kunnallinen keskikoulu) voinappi, jonka sisältö levitettiin kääreen avulla näkkileivälle. Ainakin niinä päivinä, kun keittäjät olivat valmistaneet meille tillilihaa! Syötiin meinaan vaan näkkileipää silloin. Muuten kyllä oli hyvät sapuskat. Hernekeittoa, ryynimakkaraa, perunoita ja soosia.

Mutta asiaan. Fazerin Wiener nougat on kyllä maultaan ihan entisensä, samettinen ja sopivasti mantelinen. Kuuluu ehdottomasti jouluun ja juhlaan.

Wienernougat’n hurmaava mantelin maku on ilahduttanut makuhermoja jouluisin yli sadan vuoden ajan ja se on yksi Fazerin vanhimmista klassikoista. Nimensä mukaisesti Wienernougat on kotoisin Itävallasta. Karl Fazer toi reseptin tuliaisena Wienin-matkaltaan 1904.
Wienernougat’n valmistus alkoi 1910 ja se valmistetaan yhä alkuperäisen reseptin mukaan. Rasian kannessa tanssiva pari vie ajatukset 1900-luvun alun mahtavaan Itävalta-Unkariin, sen kulttuuriin ja musiikkiin.
Wiener nougat on siinäkin mielessä hieno ja hienostunut suklaamakeinen, että se on helppo "kuoria". Voi seurustella sivistyneesti (?) ja saman aikaisesti availla käärettä - kiireettä. Sitten sujauttaa suklaan sievästi suuhunsa ja jatkaa seurustelua. Seurustelun lomassa voi taitella käärepaperia puolihuolimattomasti, mutta kuitenkin säännön mukaisesti kauniiksi "paketiksi". Voi miten mukavia muistoja... Sivistyneitä suklaahetkiä! 

3 kommenttia:

Hannele kirjoitti...

Tiesitkös, että Wiener Nougat'a löytyy nykyään leivontatarvikkeiden hyllystä rouheena, jota voi käyttää vaikkapa leivonnaisiin. Itse kokeilin sitä vaniljajäätelön ja mascarpone-juuston joukossa - NAM :)

Maija kirjoitti...

No niin. Nythän tämä lähtee lapasesta! Suklaatiedonvaihtoa joulun kunniaksi. Kiitos vinkistä. Tuttu maku vuosien takaa muuttaa sekä käärettään, että rakennettaan. Ystäväni Oili oli jo huolestunut kertyneistä kiloistani... Noh. Vaakasta on patteri ollut pois jo vuosia ja vaatteiden kokomerkinnät ovat olennaisesti vaihtuneet viime vuosina. Siispä voin huoletta kertoa, että käytän edelleen yhden koon (one size) huiveja. Kiitos herkullisesta kommentista, Hannele.

Maija kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.