16. joulukuuta 2015

16. LUUKKU

Jos joku on luullut, että lemmikkien vaatettaminen on jotenkin uusi asia, erhetyy vallan kauhiasti! Vuoden 1905 julkaisussa esitellään englantilainen koiranpeite. Onkohan tuo jackrusselterrieri tai jokin muu jalosukuinen. Tyylikäs vaate joka tapauksessa, tamppi ja kaikki.

Näissä vanhoissa lehdissä on hienoja kangaspaloja, joihin löytyy myös kudontaohjeet. Sinivihreän leninkikankaan ohjeessa kerrotaan:

12 vyyhteä sinistä, 6 vyyhteä viheriäistä, 4 vyyhteä mustaa, 1 vyyhti valkoista puuvillalankaa, kaikki n:o 2/36. Niistä luodaan 9 metrin pituinen loimi seuraavan luomataulun mukaan: 
58 lankaa sinistä
8    "         mustaa
2    "         valkoista
28  "         viheriäistä,
2   "         valkoista,
8  "          mustaa
Luomataulu kerrotaan 15 kertaa. Pujottaessa pannaan kaikki muut langat yksitellen niiteen paitsi valkoiset, jotka pujotetaan aina kaksi samaan niiteen. Kaide: 20 pasmaa 60 cm alalle, kaksi lankaa piin väliin. Kuteeksi käyttää itsekukin mieleistään lankaa, kauneinta on siihen tarpeeseen n.k. teollisuuslanka, mutta käypi laatuun myöskin kameelinvillalanka, niinkuin näytetilkusta huomaa. Jos on tilaisuudessa käyttämään kotimaista villalankaa, niin on se tietysti kaikista parhainta. Silloin on parempi panna vähää harvempaan kaiteeseen - 19 pasmaa 60 cm alalle.

 niin nättiä kerrontaa, että oli pakko laittaa näin pitkä lainaus.

Ihania leninkejä ja flanellipusero. Aikaan sopiva nimikointimalli ja muotikuvat. Kyllä olisi meillä legginsikansalla tekemistä noissa vyötäröissä. Ja lopuksi vielä "verkkokauppaa" 110 vuoden takaa:


Käsitöitä. Liite kotiin ja Yhteiskuntaan N:o 1. / 1905

Ei kommentteja: