17. joulukuuta 2015

17. LUUKKU


 Aikahyppäys viisikymmentäluvulle. yritin säästää tätä kansikuvaa lähemmäs joulua, mutta en enää malttanut. varsinkin kun tänään oli hetken maa valkoisena Loimaallakin. Mutta nyt illalla taas synkkä vesisade saatteli kotiin koulun joulupäätöksestä. Eipä ollut rekikeliä eikä hankia hohtavia, ei nietoksia eikä kilikelloja. Mutta pääsimme kuitenkin onnittelemaan uusia artesaaneja ja toivottamaan hyvää joulun aikaa työkavereille. Yksi vuosi on taas pulkassa ja osa palaa sorvin äären jo ennen Loppiaista.


Mutta jos kouluhommat onkin nyt taputeltu, kotihommat senkuin jatkuvat yhä kiihkeämmin kohti joulua. Leipominen on oikein mukavaa ja rentouttavaa puuhaa silloin kun ei ole pakkoa ja kiirettä.

Leipominen kuuluu monen mielestä hauskimpiin joulun valmistelutöihin. Siinähän työn tulokset tulevat pian näkyviin, ja paistosten tuoksen levitessä huoneisiin joulu tuntuu tosiaan olevan jo ovella. Kaikkea leipomista ei kuitenkaan pidä jättää viime hetkeen. Esim. muutamat pehmeät ruokaleivät, kuten vierreleipä, Oulun- sekä joululimppu, joista jotakin lajia usein valmsitetaan jouluksi, vain paranevat odottaessaan vaikka viikonkin. Joulun edellä leivotaan useissa kodeissa myös korppuja, jotka aamu- ja iltateen tai -kahvin kanssa maistuvat arvaamattoman hyviltä aterioiden välissä. korput kuivuvat mainiopsti leivän paistamisen jälkilämmössä.

Nuorikon kakku
150 g voita
125 g sokeria
3 munaa
1 sitruunan kuori
75 g manteleita
60 g rusinoita
3 rkl hillottua appelsiinin kuorta, kuivat. luumuja tai omenoita
150 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Sitruunasta raastitaan kuori, appelsiinin kuoret leikataan suikaleiksi, mantelit tai pähkinät kuoritaan ja hakataan tai leikataan suikaleiksi. Voi vatkataan sokerin kanssa kuohkeaksi ja munat lisätään yksitellen seosta koko ajan voimakkaasti vatkaten. Sitten lisätään mausteet ja viimeksi vehnäjauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. taikina kaadetaan voideltuun ja korppujauhotettuun rengasvuokaan, johon mahtuu n. 1½ l. ja paistetaan noin tunti.

Otsikoita samasta lehdestä:

Tulkaa meille, kuka järjestää hauskimmat nuorisokutsut?
Mustan madonnan kotiliesi- Ndebeleheimon kylässä etelä-Afrikassa
Hannun ja Kertun piparkakkutalo
Seitsemän reseptiä keinutuolimatkustajan keittokirjasta
Valion joulukilpailu kaikille naisille. Palkintona mm. pesukone

Kotilieden Joulu N:o 24, Joulukuu II/ 1951

Ei kommentteja: