11. joulukuuta 2014

Joulukalenteri luukku 11


Suuri tasku-tonttukirja on jo hieman kärsinyt vuosien varrella. Olen ostanut tämän joskus kauan sitten itselleni ja sittemmin lukenut sitä kymmeniä kertoja pojille ja nyt pikku-Miljallekin. Tämä tietokirja kertoo kaiken tontuista, eikä pelkästään joulun aikaan liikkuvista tontuista. Teoksessa kerrotaan tonttulajit ja esitellään niiden erityispiirteet. Lajit ovat: metsätonttu, särkkätonttu, puutarhatonttu, tallitonttu, kotitonttu, Siperian tonttu ja vielä Suomessa esiintyvät lajit: sauna- ja riihitonttu. Tonttutietous on koottu yksiin kansiin!

Pieni ote:

Lihaksisto: Koska (suuremmasta pienempään siirryttäessä) kappaleen tilavuus pienenee sen kuutiojuurta vastaavaksi silloin kun sen pinta-ala pienenee vain neliöjuurta vastaavaksi, pystyy lihavakin tonttu liikkumaan paljon keveämmin kuin ihminen (sama kun vertaisi norsua ja kirppua). Siksi tontut pystyvät juoksemaan paljon nopeammin ja hyppäämään suhteellisesti korkeammalle kuin ihmiset ja ovat heitä seitsemän kertaa vahvempia.

ISBN: 951-0-16457-7
Wil Huygen, Suuri Tonttu taskukirja, Otava. 1990 Hollanninkielinen alkuteos Leven en Werken van de Kabouter, 1976

Norsun ja kirpun vertaus on kuvaava. Olkaamme siis varuillamme, ikkunan takaa voi kurkkia pikkuinen, mutta voimaa uhkuva Joulutonttu!

Ei kommentteja: