23. joulukuuta 2014

Joulukalenteri luukku 23


Aatonaaton kirjaksi valikoitui Ewan Claytonin The Golden Thread- the story of writing. Opiskeluni Satakunnan ammattikorkeakoulussa jatkuvat. Tehtäviä riittää, jotta tutkinto tulisi valmiiksi. Rohkeasti kuvittelen, että jo ensi vuonna, mutta kovasti täytyisi venyä... Tällä hetkellä kirjoitamme historiallisella tyylillä sadan päivän kirjaa. Tämä tarkoittaa, että yhteensä sata sivua (1sivu/päivä) pitää kirjoittaa itse valitulla historiallisella tyylillä. Olen valinnut Rustica- tyylin. Se on kapeaa, suoraryhtistä ja vaatii kynän/terän/sulan manipulaatiota. Vaikeaa ja niinkuin nykyisin tavataan sanoa "haastellista".
Kirjottamisen lisäksi opintoihin kuuluu kirjoittamisen historiaan tutustuminen. Kirjoittamisen alkuvaiheet sijoittuvat sumerilaiseen merkkikirjoitukseen, joten aikajana on melkoinen.

"Kirjoitusjärjestelmät luotiin maanviljelyskulttuurien syntyalueilla. Kirjoituksen alkuvaiheita ja ajankohtaa ei tiedetä tarkalleen, mutta varhaisimmat syntyivät sekä Egyptissä että Sumerissa toisistaan riippumatta samoihin aikoihin, eli neljännen vuosituhannen loppupuoliskolla e.Kr. Kirjoitus ilmestyi historian näyttämölle kohtalaisen käyttökelpoisena, ja harvalla keksinnöllä on ollut niin mullistavaa vaikutusta ihmiskunnan kehitykseen kuin kirjoituksella. Ei ole ihme, että muinaiset sivistyskansat pitivätkin kirjoitusta jumalien lahjana ihmiskunnalle". Olof Eriksson- Graafisen tyylin perusteet

Clayton keskittyy kirjassaan j.Kr. aikaan ja  tekee sen perusteellisesti. Loppiaisen jälkeen meillä on ilo ja kunnia saada hänet opettajaksi Kankaanpäähän. Mutta sitä ennen on tehtävä paljon kotitehtäviä...

Pieni ote:

No medieval book, even of the poorest kind, was complete without some illumination. be it simple capital in red or more rarely a flash of gold leaf, The materials used by illuminators in the High Middle Ages ( the thirteenth to early fifteenth centuries) changed little from those used by their forebears in the great Bibles and glossed texts of precending two centuries; it was their styles and methods of work that evolved.

Ewan Clayton, The Golden Thread- the Story of Writing. Atlantic Books 2013.

ISBN 978-1-84887-362-9

Eli pikkuinen "flash" kultaa teille kaikille jo nyt. Huomenna joulukalenterissa vilahtaa viimeinen kirja. Rauhallista joulunaikaa meille kaikille.

Ei kommentteja: