19. joulukuuta 2014

Joulukalenteri luukku 19


Tämä kaunis kirja pitää sisällään  Maalaiskuntien liiton äänenkannattajan Maalaiskunta - lehden/julkaisun vuoden 1934 kaikki numerot. Niitä on ilmestynyt 22 kpl vuodessa eli suurin piiretein kaksi kertaa kuukaudessa. Julkaisusta ilmeni tuon ajan tärkeimmät kunnalliset uutiset, asiat ja mm. työpaikat. Lisäksi loppuun oli laitettu vielä muutama ilmoitus eli mainos. Mainostajia olivat esimerkiksi Osuuskassa ("on maamiesten oikea rahalaitos, heidän oikea talletuspankkinsa"), "edistysmieleiset Osuuskaupat", Thomén Metsätoimisto ja Osakeyhtiö Valistus. Yksi huikeimmista mainoksista oli Oy Citex Öljyntuonti Ab:n mainos:

Pieni ote:

"Sormesta suuhun, suusta hautaan" sanoi entinenkin opettaja, kun kuolema koulussa vieraili. Eipähän enää sellaista tapahdu, sillä jos eivät "pasiliskot" muuten kuole, - niin CITEX LATTIAÖLJY ne ainakin tappaa.
CITIES SERVICE OILS. Oy Citex öljyntuonti Ab. Helsinki, Mikonk. 13. A. Puhel.:23616, 23617, 24782 ja 29551

Semmoisia ilmoituksia silloin. Nyt on toisin. Toisaalta jotain on samaakin:

" Sonkajärven kunnan kunnantoimistoon otetaan harjoittelija-apulainen. Kunnalta seuraa vapaa asunto, valo ja lämpö sekä vähäsen palkaa sopimuksen mukaan. Mahdolliset hakemukset todistusjäljennöksineen lähetettävä viikon kuluessa. Kunnallislautakunta.

Näitä on mukava joskus selata, Voipi ihmetellä Suomen kansan historiaa kunnallisella tasolla. Jos nyt on ihmeteltävää tämänkin päivän kunnallisessa toiminnassa...


Ei kommentteja: