5. marraskuuta 2012

Havinaa ja havaintoja



Vaihtuva ristitoimikas

Tässä vielä sidosopin kertausta. Vaikka omista sidosopin opinnoistakin on jo yli kolmekymmentä vuotta, nämä aarteet ovat vieläkin vanhempia. Tosin kuten olemme jo todenneet, asiat ovat pysyneet ihan samanlaisina ja sidokset yhtä mielenkiintoisina kuin sata vuotta sitten. Nämä arkit ovat Kristiina Merikannon omaisuutta ja olen saanut luvan niitä käyttää ja julki tuoda. Näppärät kutojat tekevät näistä varmaan omia sovelluksiaan ja parhaillaan miettivät mallinsovitusta, tiheyttä, nastan pituuksia ja muuta asiaan kuuluvaa.
Kudontaryhmissäni käytetään paljon vanhoja Omin Käsin- lehtiä ja niissä ilmestyneitä kudontamalleja, tietysti soveltaen tähän päivään ja nykyisiin materiaaleihin. 
Oli mahtavaa tavata tässä muutama viikko sitten vanha sidosopinguruni Sirkka Ylänen. Sirkka opetti semmoista sidosoppia, että nykyopiskeljat voivat vaan haukoa henkeään! Vaatimustaso oli korkealla ja tehtäviä kotonakin paljon. Mutta kyllä siinä sitten oppikin. Ja kun on saanut tehdä asian kanssa työtä lähes siitä saakka, ei ole ihan taito päässyt ruostumaan. Tiukan paikan tulle otan Pyysalon sidosopin käteen ja sieltä ne ratkaisut sitten löytyvät. Tietokoneohjelmat on keksitty paljon tuon ajan jälkeen, mutta täytyy muistaa, että kone tekee vain sen, mitä ihminen sille syöttää.


 Loimaalaisuutta Kotiteollisuuslehdestä vuodelta 1955

Ja sitten uutinen vuodelta 1955. Aksel Norrman täyttää 23.6.1955 70 vuotta. Vieläkin meidän kaupunkimme  erikoisliikkeiden aatelia! Kannattaa käydä ja varata aikaa. Eeva ja Usko Norrman palvelevat asiantuntijoina kudonnan alalla. Aksel Norrmanin tarina on melkoinen kun suhteuttaa sen omaan aikaansa 1900-luvun alkuun. Opintomatkoja Englantiin, Yhdysvaltoihin ja Japaniin! Osaamista löytyy ja innovatiivisuutta. 
Loimaan vanhin ammatillisen koulutuksen tarjoaja, "Loimaan kotiteollisuuskoulu" täytti 100 vuotta ja historiikin kirjoitti Raija Kouri. Kädentaidon tyyssija- kirjaa on saatavilla kirjakaupasta ja Vanhasta Elmiirasta. Kannattaa tutustua kauniiseen ja edustavaan kirjaan, sekin on ihan lähituote. 

Tällä kertaa pelkkää historian havinaa, mutta johtuu varmaan arvonnousustani. Minusta on tullut mamma! Kaunista marraskuuta kaikille.




5 kommenttia:

Magedin kirjoitti...

Sydämelliset onnittelut mammalle!

Eija kirjoitti...

No niin, sitten onnea! Mammana on kiva olla :)

Maija kirjoitti...

Juu kiitos. Opettelen olemaan mamma. Aikas komialta tuntuu...

Anonyymi kirjoitti...

Ihanaa, Onnea mammalle:)
toivottelee yksi huonosti sidosoppia oppinut Liedosta

Anonyymi kirjoitti...

Ja herra insinööri Norrmanilta tilattiin myös osia Dora Jungin kangaspuihin ;)
Kutkuttava tieto löytyi Päivi Fernströmin uunituoreesta väitöskirjasta.