22. maaliskuuta 2011

Hand made in keittiö

Handmade-sämpylä

Pitkästä aikaa oli semmoinen vapaa viikonloppu ja päätin pysytellä ihan vaan kotioloissa. Vielä tarkemmin keittiössä. Keittiöstä on moneksi. Ruuanlaiton, seurustelun ja television katselun lisäksi keittiö toimii erinomaisena työpajana. Tänä viikonloppuna keskityin handmade-juttuihin. Ensin pyöräytin sämpylät. Semmoista tuttua keittiömeinikiä. Muutama pussillinen pakkaseen ja muutama heti kuumana syötäväksi. Käsillä tekemistä parhaimmillaan. Huvi, hyöty ja ajatusten nollaus samalla kerralla kuntoon.
Mutta sitten aloitin saippuanvalmistuksen. Kädet täristen avasin matkahuollosta tulleen paketin, jossa oli lipeää! Kuvittelin sen vähintään räjähtävän käsiin, jos teen jonkin virheliikkeen. Muutaman tunnin ajan luin kirjasta tarkkaan, mitä suojatoimenpiteitä tulee järjestää, missä järjestyksessä rasvat ja vedet, hajusteet ja hiukkaset lisätään... Punnitus oli myös paljon tarkempaa lipeärakeiden kanssa, kuin lankavyyhtien tai jauhojen kanssa. Mutta rauhallisesti ohjeita noudattaen sain saippuaa aikaseksi. Siis tällä hetkellä kypsyvää saippuaa. Käyttövalmista se on noin kuukauden kuluttua, mutta muotista pois ottamisen riemuun pääsi jo 24 tunnin kuluttua.

Handmade-saippua

Aikas hienoja ensikokeiluiksi mielestäni- ja huomatkaa muoto, melkein sama kuin sämpylöillä. Viikonloppuun mahtui vielä pieni aika kalligrafialle. Vivian-opettaja mainitsi taas kerran, että musteena voi kokeilla myös vaikkapa kahvia. No siitä sitten kokeilemaan pipettitekstin tekemistä. Pipetilla kahvia tulee paperille välillä vähän ja toisinaan vähän enemmän. Kuivana "teksti" on parhaimmillaan, mutta nämä märkäpintaiset kahvikuplat paperilla olivat niin hauskan näköisiä, että oli ihan pakko kuvata.

Kotiläksyt tehty

Semmoista se on. Vapaa viikonloppu hurahti mukavissa hommissa ja näkyväistä ja maistuvaistakin tuli tehtyä. Ehkä kokeilemme saippuantekoa myös värjäyskurssilla, sielläkin saa olla tarkkana mittojen ja punnitusten kanssa.

2 kommenttia:

Magedin kirjoitti...

No, voin todistaa, että kahvikirjoitus on varsin kaunista. Että ei sitä mokkaa aina juoda tarvi, voipi sillä kirjoitella tai muuntaa paperia vanhahtavamman näköiseksi. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että rositat nautitaan kurkusta alas ja teet tuhlataan näihin hommiin.

Anonyymi kirjoitti...

näytti hyvin erilaiselta kun livenä nähtynä