31. maaliskuuta 2011

Tilkkumetsä ja lumikenttien kutsu

Kojontuvan pihalla tiistaina 29.3.2011

Vaihteleva sää. Aurinkoa ja lumituiskua vuorotellen. Kevät antaa vieläkin vaan odotuttaa. Kalenteri kertoo, että olemme siirtyneet kesäaikaan, aprillipäivän on huomenna, mutta kuravettä ei vielä ihmeemmin näy. On vain hanget korkeat nietokset. Uskomattomia tuiskuja vielä viime viikollakin. Kojonkulmalta palatessa jouduimme kiertämään pikkutietä lumilingon perässä. Kiitos Sirkulle ja Kirstille, kun johdattivat yllättäen kotiseutukierrokselle Annisentien kautta Hirvikoskelle.

Leikattavaa norjalaista 9,5 metriä

Onneksi kevät-tohinat jatkuvat kuitenkin käsityöryhmissä. Kutojat lopettelevat loimiaan ja tilkkuihmiset tikkaavat kuin viimeistä päivää, jotaa työt valmistuisivat kevätnäyttelyyn. Norjalainen nukkamatto on meidän alueemme hittituote ollut jo monia vuosia. Aina tulee uusia kutojia ja aina löytyy niitä "loppulankoja", joita on hyvä kutoa norjalaiseen. Kevätnäyttelyssä nähdään taas upeita väriyhdistelmiä ja tyylikkäitä tuotteita jokaisesta ryhmästä ja toivottavasti jokaiselta innokkaalta opiskelijalta.


Räsymattojen suosio on aina ollut taattu ja sitä on tukemassa myös Sarka-museolle koottu Tarinamatto-näyttely. Ehdottomasti tutustumisen arvoinen kohde. Vanhojen räsymattojen lisäksi näytteillä on myös virolaisen tekstiilitaiteijan Monika Järgin suunnittelmat ja Loimaan ammatti- ja aikuisopiston opiskeljoiden kutomat modernit matot. Näyttelyajat voi tarkastaa Suomen Maatalousmuseo Saran sivuilta.

Tilkkumatto-tilkkumetsä

Suloinen ja maailmaa nähnyt tilkkumatto oli myös esillä näyttelyssä. Moni muistaa näitä mattoja lapsuudestaan. Mattoon voi piilottaa ja säilyttää räsyiksi leikkattuja muistoja. Lasten vaatteet, äitiysvaatteet (yleensä näistä riittää paljon materiaalia), farkut, verhot ja lakanat ovat erinomaista mattomateriaalia. Turha hälinä ja vouhotus kierrätyksen ympärillä on ihan pullamössöä verrattuna vanhan kansan viisauksille. Räsymatto on aito asia ilman keksittyjä teemoja tai tarkoituksia. Oho. Tulipas paasattua. Käykää tutustumassa Tarinamattoja Saviseudulta, mattoterveiset Tallinnasta näyttelyyn, kyseessä on Varsinais-Suomen käsi- ja taideteollisuus ry:n hallinnoima Tarinamatot -hanke, joka on osa Turun kulttuuripääkaupunkivuoden virallista ohjelmaa.

Ei kommentteja: