24. joulukuuta 2015

24. LUUKKU

Joulupuu on rakennettu, joulu on jo ovella... ja heiltä joilta joulupuu puuttuu, saattaa löytyä kangaspuut. Kangaspuutkin voidaan verhoilla ja koristella teeman mukaisesti. Jouluna palloilla, enkeleillä ja tontuilla. Pääsiäisenä noidilla, pajunkissoilla ja suklaamunilla. Vappuna koristeluna toimii serpentiinit ja juhannuksena koivunoksat. 
No tämä oli nyt sitä hölmöilyä, joka johtuu siitä, että on ollut niin jännittävää odotella aattoa. Nyt kun on hyvin syöty ja avattu muutama paketti, jännitys laukeaa ja mieli on avoin kohtaamaan uuden vuoden. Kalenterin päättää kaavakuva vipupuista, joita nimitettiin 1900-luvun alussa myös kontramarssiksi. Muut nimitykset ovat säilyneet sellaisinaan meisän päiviimme saakka; vivut, niisivarret, ylä- ja alavälittäjät sekä polkuset.

Kuusitoista-niitistä pöytäliinakangasta. Jos "kontramarssin" avulla kudotaan moniniitiset kankaat, on siitä sekin etu, että saattaa loimena käyttää hienompia lankoja, koska kangas näin nousee huokeammin kuin varpahevosilla ja pyöräsillä. Niinpä otetaan tähän kankaaseen valaistuja yksinkertaisia pellavalankoja N:o 25 tai 30. Langat ovat ennen kehimistä liisteröitävät ohkaisella vehnäjauho-vellillä, jossa ne hierotaan läpimäriksi ja sitten väännetään vallan tarkkaan. Kuivattua kehitään ja luodaan niistä niin leveä loimi kuin kukin haluaa kankaansa. Niisiin pujottaessa pannaan 1 lanka joka niiteen ja 3 lankaa kaiteenpiin väliin. Kaide 18 tai 19 pasmaa kyynärälle. Kude saapi aina olla yhden numeron hienompaa kuin loimilangat ovat.


  

Voisinpa itse laittaa tämän kankaan kuvikkaaksi tai taalainsidokseksi. Omissa konramarsseissani ei edes ole 16 niisivartta! Mutta reippaita ovat olleet tuon ajan kankurit. Vehnäjauho-vellin keittäminen ja lankojen läträäminen siinä on onneksemme jo taaksejäänyttä aikaa. Kehimäänkään ei enää tarvitse ryhtyä eikä kyynäriä mittailla. Langat tupsahtaa kutomoihin rullissa ja luomishommat käy kuin tanssi!


Perhonen lampunvarjostin. Leikataan paperista kuvan N:o 4 mukaan perhonen, joka päällystetään molemmilta puolilta hopeapaperilla. Sitten laskostetaan vaaleanvihreää silkkipaperia, josta leikataan perhos-muotoinen kuvio. Tämä liimataan perhosen päälle. Ruumiiseen pannaan laskoksiin pantua vaalean ruskeata silkkipaperia. Sen läpi vedetään rautalankaa jonka molemmat päät yhdistetään alapuolelta ja päättyvät koukkuun, josta varjostin ripustetaan lamppuun. siipiin liimataan hopeapåaperista tehtyjä kuvioita.

Ei ole työohjeiden laatiminen helppoa! Noiden ohjeiden mukaan en saisi perhosta aikaiseksi. Mutta ajat ovat toiset. Nyt on nyt ja nyt on todellakin aika päättää nämä vanhat jutut ja lopettaa joulukalenteri. Kiitos kovasti kaikille ja oikein rauhaisaa joulun aikaa sekä onnellista uutta vuotta 2016.

Käsitöitä Liite Kotiin ja Yhteiskuntaan  N:o 12 / 1896

1 kommentti:

Magedin kirjoitti...

Kiitos vielä tämänvuotisesta kalenterista, innolla luin nyt loputkin jutut kunnolla.