5. joulukuuta 2015

5. LUUKKU







Tämä on vanhin hallussani oleva käsityöalan julkaisu. Kuten huomaatte kuvasta Koti ja Yhteiskunta ja liite Käsitöitä on aikanaan maksanut koko vuodelta Suomessa 6 m:kkaa, Venäjällä 2 ruplaa 50 kop., puolelta vuodelta Suomessa 3 m:kkaa 50 p:niä. Hauskoja nuo lyhennykset, nyt tarvitsee vain muistaa €. Tämä vuoden 1896  Käsitöitä liite on kohta 120 vuotta vanha ja kulkenut pitkän (aika-)matkan omaan lehtiarkistooni. On jotenkin aikas jäytävää ajatella, että 1800-luvun lopulla joku kaukainen sukulaiseni piti samaista liitettä käsissään ja luki sitä yhtä innostuneena, kuin minäkin. Sen verran taidoissamme on eroa, että ompeluohjeet eivät noin vain aukene, mutta kudontamalli Värilliseen pöytäliinaan on ihan yhtä luotettava kuin 120 vuotta tuoreemmat ohjeet.

Värillinen pöytäliina, kaksinkertaista kangasta. Tänlaisista pöytäliinoista pidetään paljon, sillä ne ovat kauniita, kestäviä ja huokeista aineista. varsinkin ovat ne hauskat käyttää ruokasalin ja kuistikon pöydillä. Koska ainakin maalla on vaikea saada kolmisäisiä värillisiä puuvillalankoja, niin saattaa yhtähyvin käyttää loimeksi kaksinkertaisia n:o 2/32. Luonti toimitetaan siinä järjestyksessä, kuin osoittaa seurrava LUOMATAULU: reuna-raita 228 paria, vuoroin pari sinistä ja vuoroin valkoista...

Tuolloinkin, Tsaarin vallan aikaan, Suomessa jossain kangaspuut paukkuivat ja kankaita kudottiin. Tarpeeseen ja jopa koristautumiseen. Voihan päätellä, että kuistikon pöydille kudottavat ontelokankaiset pöytäliinat olivat joidenkin huushollien sisustusbuumin tuotetta. Naiset ovat aina osanneet järjestää itselleen kauneutta ja viihtyvyyttä ympärilleen.

Ja siitä hyppäämmekin huomisiin juhlallisuuksiin. Pukuloistoa on taas kerran pakko pysähtyä katsomaan Itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla. Pieni kotiraati poimii parhaat ja surkeimmat esitykset ja viimeistään tiistai-iltana Vanhan Elmiiran pöydän ääressä ruodimme porukalla vuoden pääpukujuhlaa.
 

Tässäpä pukumallia vuosien takaa. Ohjeet löytyvät kyllä!

Otsikoita samasta lehdestä:

Matkalaukku
Kaunis lahja tahi arpajaisvoitto
Tasku sairaita ja matkustavaisia varten
Tämän numeron kanssa jaetaan valmiiksi leikatut kaavat naisen paitaan 

Käsitöitä, Liite Kotiin ja Yhteiskuntaan N.o 1/ 1896


2 kommenttia:

Magedin kirjoitti...

Pukujuhlaruodinnassa meikäläinen on siveellisyyspuolueen vankka kannattaja. Palautin mieleeni kuvan kaikkien allien äidistä eli Alli Paasikivestä vuonna 1953 - eikä näky ollut kohottava. Tai siis allit eivät olleet kohollaan.

Kannatan pitkiä ja eritoten puolipitkiä hihoja ja hillittyjä kaula-aukkoja. Kammoan suomalaisten suunnittelijoiden suosimaa "veistoksellisuutta", varsinkin kun kantajat harvemmin ovat "veistoksellisia" Väinö Aaltosen yms. määrittelemässä hengessä. Tyrmäävät ulokkeet, pullapitkot, helmaan lätkäistyt printit, siperialaiset jurtat, marenkileivokset prinsessatwistillä ja kuolleiden eläinten nahoista kootut hetaleet aiheuttavat kammoa pääpukujuhlaa kohtaan. Sitten vielä ne tukat - hei halloo, juhlissa pitää olla KAMPAUS, vaikkei koskaan muulloin sellaista skalpissa olisi!

Maija kirjoitti...

Niin oli tiukkaa tekstiä! Juu totta turiset, överiksi menee usein ja vuosien jälkeen nauramme näille "veistoksittarille" kuin nyt nauramme kahdeksankymmentäluvun olkatoppauksille ja siivekkeille. Onneksi peruukkien puuterointi loppui jo 1800-luvulla, vai? Ätsiih