10. joulukuuta 2014

Joulukalenteri luukku 10


No nyt palataan ajassa muutama vuosikymmen taaksepäin, Siellä kuuluisassa Oripään-Pöytyän kunnallisessa keskikoulussa luettiin paljon. Lähinnä joukko-oppia, kuikka-linnun pesimäkäyttäytymistä ja sarjakuva-albumeja. Jotkut pystyivät jopa osatamaan niitä ihan omakseen ja sitten niitä lainailtiin ja luettiin sitä mukaa, kuin niitä kirjakauppaan ilmestyi. Lucky Luke ja Asterix olivat tärkeimmät sankarit teini-ikäisille läksyjä vieroksuville tytöille ja pojille.
Omat pojat eivät enää yhtä paljon näistä sankareista innostuneet, kuin äitinsä aikanaan. Mutta muutama albumi löytyy poikien jäljiltä vieläkin. Ja poikalasten äitinä samaistun mieluusti Daltonin muoriin. Sitä paitsi kuten kuvasta näkyy, meillä on myös yhteisiä harrastuksia- puikot heiluvat molempien käsissä! William, Jack, Joe ja Averell olivat antisankareita, mutta äitimuori sai heidät aina järjestykseen - ja Lucky Luke vankilaan.

Pieni ote:

- ÄITI! OLE HILJAA!
-Joe Dalton! Korotatkos sinä ääntäsi äitisi edessä! ... Sweetie (kissa) karkasi minulta kun minut    pistettiin lukon taa. Minä en lähde ilman sitä! SWEEEEEEEETIE!!
- MITÄ JÄRKEÄ ON SITOA SHERIFFIÄ JOS SINÄ SITTEN KILJUT?!
- Kuka siellä! Antakaa kunniallisten ihmisten nukkua!!
- Hyvä, hyvä! Katso nyt mitä saat aikaan keskellä katua! Mitä ihmiset mahtavat meistä ajatella! Sinä häpäiset koko perheen!!

ISBN: 951-1-00853-6
Morris& Goscinny, Lucky Luke- Daltonin muori. Otava 2001, kuudes painos.

Kissoihin liitttyy kirjassa toinenkin hauska pikku juttu. Lucky käy vierailulla sheriffin kotona ja tapaa rouvasheriffin, jolla on sylissään kissa. Rantanplan on jo jonkin aikaa ollut flegmaattinen ja Luckyn on tarvinnut kantaa sitä sylissään. Mutta nyt, nähdessään kissan, sen vaistot heräävät:
"- Katsotaanpas...toisaalta käsky... toisaalta peritty vihani tuota vastenmielistä elukkaa kohtaan---PERINTEIDEN PUOLESTA."( ja silloin Rantanplan hyökkää kohti kissaa, kaataen kaiken eteen sattuvan)

Perinteiden puolesta, valmistautukaamme juhla-aikaan kukin omalla tyylillään.

Ei kommentteja: