13. joulukuuta 2014

Joulukalenteri luukku 13


Tänään aavistelen jo joulun tuntua huushollissani. Hain ensimmäiset kyntteliköt yläkaapista ja etsin mikrokuituliinoja (kadoksissa, kun ei usein tarvita/käytetä). Keitin makkarasoppaa  ja yritin olla oikein kunnollinen kotiäiti. Yksin sain olla ja touhuta. Vaihdoin verhot, saavat siinä olla ainakin pääsiäiseen asti ja mietiskelin jouluruokia. Ja siitä se sitten selvisi. Tämän päivän kirja on vanha kunnon Keittotaito. Helmi Koskimiehen ja Eva Somersalon toimittama kirja ilmestyi ensimmäisen kerran 1932 ja saavutti niin suuren suosion, että siitä julkaistiin vajaan kolmenkymmenen vuoden aikana 23 painosta. Vuonna 1962 24. painos uusittiin täydellisesti, tämän toimittivat Elli Lehtinen ja Salme Tetri. Oma kirjani on vuodelta 1983 ja se on 37. painos. Mutta jo 31. painokseen uusittiin kokonaan teoksen värikuvat! Kustantaja mainitsee alkusanoissaan myös, että kun Kaarina Visakanto suunnitteli uuden typografien asun, hän huomioi mm. sen, etteivät ruokaohjeet jatkuneet lehden kääntöpuolelle. Tämä on tietysti kirjan käyttäjää suuresti helpottava seikka.

Pieni ote:

Lucian piparkakut

425 g siirappia
425g voita tai margariinia
425 g sokeria
3 munaa
1 rkl neilikkaa
1 rkl hienonn. pomeranssinkuorta
1 rkl soodaa
1½ kg karkeita vehnäjauhoja
Siirappia ja sokeria lämmitetään vähän ja hierotaan vaahdoksi. Siihen lisätään vaahdotettu voi ja vatkatut munat, mausteet sekä vehnäjauhot. Taikinan annetaan seisoa seuraavaan päivään, jolloin se kaulitaan ohueksi levyksi. Muotilla otetaan kakkuja, jotka paistetaan kauniin ruskeiksi.

Keittotaito, WSOY. 1983 37. painos. ISBN 951-0-10211-3

Hyvää ja rauhallista Lucian -päivää.

Ei kommentteja: