20. joulukuuta 2018

20. luukku

Suuri Käsityölehti 8/1983

Näitä kahdeksankymmentäluvun käsityölehtiä selaillessani olen päätynyt seuraavaan lopputulemaan: muoti on, tulee ja menee. On suuntauksia ja virtauksia. Jotkut mallit, värit ja muodot toimii hyvin vielä 40 vuoden päästäkin ja osa toimii ehkä kymmenen vuoden päästä. On ylilöyntejä ja ylikorostamista ja sitten semmoista tavallisen tasaista. Tämän päivän kuva on esimerkki tavattoman tavallisesta. Kuvatekstikin kertoo:

Monikäyttöisen neuleasun on oltava malliltaan ajaton. Näin voit vaihdella osia muun vaatetuksen kanssa ja rakentaa asusteilla uusia, muodikkaita kokonaisuuksia. Ajattomassa mallissa ei työsi mene hukkaan. Tarvikkeet: Dale Daletta -lankaa. Puseroon 300 g, takkiin 450 g ja hameeseen 350 g. Puikot no 2½ ja 3.

Niin on soma ja sininen tämä kokonaisuus, että melkein puuduttaa. Ei mitään vikaa, muttei mitään suurta jännitettäkään. Takin ja puseron kaarrokeratkaisu voisi toimia tänäänkin. "Reikäkuvion ja kuvioraidan", eli nyttemmin pitsineuleen ja kirjoneuleen, yhdistäminen on ihan kokeilemisen arvoinen. Tämä neule on esitelty syksyllä -83 ilmestyneessä lehdessä, vaikka juuri nyt se vaikuttaa melko talviselta asukokonaisuudelta. Ajaton, muttei kesytön. Tästä ei nyt irtoa tämän enempää. 

Tarkistin kielitohtorilta, pitääkö kirjoittaa enempää vai enenpää. Sieltä selviää, että kielessä ja kieliopissakin on muoti-ilmiöitä. Puhekieli valtaa kirjoituksen. Englannin kieli valtaa kohta suomenkielen, se on jo kaapannut ison osan. Jo neljäkymmentä vuotta vanha yo-todistus on kevyttä tavaraa, Korvenpään Jukan ja Palon Pentin opit ovat unohtuneet ja osin myös vanhentuneet. Eli kaipaisivat päivitystä. 
Josta tulikin mieleeni kansakoulun ensimmäisen ja toisen luokan opettajani Päivikki. Voisikohan jokin uusi sovellus (?) olla päivityksen jälkeisessä tilassa päivikki....  No nyt lähti taas lapsus lapasesta. Hyvää yötä.












1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

Hei! Voiko sinulle lahettaa meilia? Olisi muutama kysymys. :)