18. joulukuuta 2019

18. luukku


Joulukuu on osoittanut, että myös kahvin ostamisen perusteena voi olla kaunis paketti. Tavallisempaa taitaa olla tuoksujen ja viinien ja varsinkin liköörien ostamisessa pullon muoto, väri ja etiketti. 
Tänään löysin kahvihyllystä näin kauniin Pauligin paketin. Mundo on "lempeän paahteinen". Sekin taisi vedota ostopäätökseeni. Eikä asiaa pahentanut se, että raikkaan värisen maisemakuvan päällä oli vielä tarkentava teksti:
100% vastuullisesti sertifioitu. KAIKILLE HYVÄ KAHVI Meksikon arabica-pavuilla viimeistelty luomukahvisekoitus

Aika paljon on luvattu tuo "kaikille hyvä kahvi". Makuja on niin monia, että yhteisen hyvän kahvin määritelmä tuntuu liioitelulta. Jollei sitten alennuta ABC:n kahvimäärittelyyn. Paksureunaisesta oranssin värisestä mukista kahvi kuin kahvi maistuu...aabeeseeltä.


Kotilieden Joulu-lehti vuodelta 1951 on loistava katsaus aitoon elämään. Mainokset ovat paljon tyylikkäämpiä kuin meidän ajan tokmannit, emotionit ja motonetit. Tuotenimetkin olivat suomalaisia. Otetaanpa pieni maistiainen:

Oka kahvi
Euran lautasliinat
Puti pyykinpesujauhe
Asko huonekalut
Orvo saippua (ks. kuva)
Olva ihosaippua
Kolho keittiökalusteet

No,tarkempi katsaus kertoo myös kansainvälisyydestä:
Olympia kiuas
Oxygenol hammastahna
Transpirol hienestämisaine
Cutex kynsilakka
Atlas sukka
(Verratonta sukkataloutta. Sukkia ei koskaan ole kylliksi. Siksipä onkin verratonta sukkataloutta ostaa aina kaksi paria täsmälleen samanlaisia sukkia - vuorotellen käyttäen ne näet kestävät kolmen sukkaparin verran.) 

Totta tuokin, mutta ilo on kutoa joka kerralla vähän erilainen villasukka. 
Hyvä lanka, hyvä sukka.

Ei kommentteja: