12. joulukuuta 2021

12.luukku

 

Tänään kirjoitetaan päivämäärä 12.12.2021. Siinäpä ovat ykköset ja kakkoset sulassa sovussa. Vaan eipä ollut lauantaina Helsingissä salibandyottelussa ihan sama oliko ykkönen vai kakkonen. Ei ollut tänään ihan sama oliko ykkönen vai kakkonen formulakisassa. Formula ykkönen oli Verstappen ja formula kakkonen oli Hamilton. Räikkönen ei jaksanut maaliin saakka ja jäi samantien eläkkeelle. Taisi olla Urheiluruudun ykkösaihe.

Mutta sitten muihin aiheisiin eli mausteisiin. Olen valinnut 12. luukun mausteeksi kurkuman. Oman varsinais-suomalaiseen keittiööni ei ole vielä kuulunut tuo aasialaiskeittiöissä paljon käytetty inkiväärikasveihin kuuluva maustekasvi. Mutta annan sille mahdollisuuden tänä jouluna, ihan vaan värin vuoksi.

 Joulupöytään iloisen keltaiset munat

Aloitan siis helpoimmasta päästä ja keitän 6 kpl munia 7 minuuttia. Jäähdytän ne kylmällä vedellä ja kuorin jäähtyneenä.

Valmistan marinadin seuraavista aineita:

*1 tl Sitruunamehua 

* 1/2 dl Rypsiöljyä 

* 1/2 tl Suolaa 

* 1 tl Kurkumaa

Laitan kananmunat rasiaan tai pakastuspussiin. Lisään marinadi ja sekoitan. Laitan jääkaappiin maustumaan vähintään 6 tunniksi ja  kääntelen munia 1–2 kertaa marinoinnin aikana tasaisen värjäystuloksen saamiseksi.

 
 
                                Kurkuma on todellinen terveyspommi – 10 tutkittua hyötyä
                                                                            kuva: anna.fi/hyvinvointi

Kurkuma on melko uusi tulokas monien maustehyllyillä, vaikka sillä on jo vuosituhansien historia Aasian ruoka- ja rohdosperinteessä. Rohdoskäytössä kurkuma on tullut tutuksi myönteisillä ruoansulatusvaikutuksillaan, mutta nykytutkimus on osoittanut kurkuman olevan myös erittäin vahva antioksidantti ja hillitsevän tehokkaasti tulehduksia. Vuoden 2010 rohdoskasviksi valittu kurkuma maustaa ruoan kulinaariseksi ja esteettiseksi nautinnoksi ja nykytutkimuksen mukaan on myös hyväksi terveydelle.

Tieteellinen nimi: Curcuma longa Heimo: Zingiberaceae, inkiväärikasvit

http://www.ravintolisawiki.fi/index.php?title=Kurkuma

Ei kommentteja: