23. joulukuuta 2021

23. luukku

Tuoksuukos teillä jo kinkku? Aika monessa huushollissa taitaa jo tuoksua. Suolattu possu ei muuta maustetta kaipaa kuin sinappihunnun päälleen. Näin ainakin perinteisen kinkun maistajalle. 

On se ihme tapa. Uunin kokoinen lihanpala paistetaan lihankokoisessa uunissa. Paistamista seurataan erilaisin mittarein ja kurkistellaan luukusta varmistaen paistumista näköhavainnoin. Se on yksi tärkeimmistä tapahtumista jouluna. Muita tärkeitä tapahtumia tai ohjelmanumeroita ovat:

1)Lumipeitteen mittaaminen näköhavaintoon perustuen

2)TV:n suora lähetys Korvatunturilta 

3)Joulupukin saapuminen

4)Jouluaaton sauna

5)Keskustelu kinkun suolaisuudesta

6)Kynttilöiden sytyttäminen haudoille

7)Joulukorttien tarkistus (meneekö saaja-lähettäjä osiot tasan?)

8)Keli-ennusteet Tapaninpäivälle

9)Juhlapyhien arkeistumisenpäivittely

10)Kynttilöiden palo-aikojen vertailu

Jouluna 2021 aatonaattona on kurja keli koko maassa. He, jotka odottavat kaukaa saapuvia jouluvieraita, ovat sydän syrjällään odotuksien kanssa ja he jotka matkaan lähtivät, toivottavasti selviävät sankasta lumipyrystä ehjinä perille. Malttia tarvitaan mennen tullen.

Tänään siis mausteena sinappi/sinapinsiemen.

Sinapinsiemenet

Keltasinapin siemenet ovat maultaan mietoja.

Sinappi on vaatimaton ja vähän prosessointia vaativa kasvi, joka kasvaa monenlaisissa ilmastoissa. Siksi sitä onkin aina ollut helposti ja laajasti saatavilla. Sinappiin käytetään sinapin siemeniä. Ne ovat halkaisijaltaan 1–2 millimetrisiä.

Sinappia voidaan valmistaa keltasinapin, mustasinapin tai ruskean sinapin eli sareptansinapin siemenistä, tai niiden sekoituksista. Myös muuntyyppisiä sinappeja valmistetaan.

Keltasinappia (Sinapis alba) kasvatetaan etenkin Välimeren seudulla, sareptansinappia (Brassica juncea) Intiassa ja englanninkielisissä maissa sekä alkuaan Lähi-idästä lähtöisin olevaa mustasinappia (Brassica nigra) Argentinassa, Chilessä ja Pohjois-Amerikassa 

Keltasinappi on suosittua esimerkiksi amerikkalaisen hot-dogin mausteena. Sareptansinapista tehdään esimerkiksi kuuluisia Dijonin sinappeja. Keltasinapin ja sareptansinapin seoksesta tehdään englantilaistyylisiä sinappeja.Japanilaisessa keittiössä käytetään sareptansinapin itämaista lajiketta. Mustasinappia käytetään intialaisessa keittiössä jakiinalaisessa lääkinnässä ja se on myös Raamatussa ja monissa vanhoissa resepteissä mainittu laji.

Maailman suurimmat sinapinsiemenen tuottajat ovat Kanada, Nepal ja Myanmar, jotka yhdessä tuottavat noin 70 prosenttia maailman siemensadosta. Suurimmat sinapinsiemenen tuojamaat ovat Yhdysvallat ja Saksa. Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa sinapinsiemenet käytetään etupäässä sinappiin, mutta Aasiassa niistä tehdään keittoöljyä. (Wikipediaa...)

Jäämme odottamaan viimeistä luukkua tälle vuodelle....


Ei kommentteja: