5. joulukuuta 2021

5. luukku

 

Kumina

Niin ovat nättejä nämä kuminan siemenet. Kuvasin ne ikiaikaisella puulautasella, jonka olen saanut lapsuudenkodistani. Ei. En ole sen ikäinen, että näitä lautasia olisi käytetty silloinkaan. Kuuluivat vaan sen talon perintöihin, semmoisiin ei niin rahallisesti arvokkaisiin. Ihan vaan historian takia. Että tietää mitä on ennen ollut. Ja mistä on tultu.

Tallinvajassa oli rappusten alla iso puinen tynnyri. Sillä oli kuminan siemeniä. Käytiin joskus aina ottamassa makunäytteitä. Jotenkin niin juureva maku. 

Se tynnyri voi olla siellä vieläkin, mutta nämä kuminat ostin maustepussissa paikallisesta kaupasta. Joululeipään voisin roiskaista tai näkkileivän pintaan. Ja jos osaisi valmistaa kotijuustoa- siinäpä se toimisi myös.









Kuminajuusto







3 litraa punaista maitoa

1 litra piimää

4 kpl munia

1 rkl kuminaa

1 rkl suolaa

Kiehauta maito.

Sekoita piimä että kananmunat ja lisää joukkoon.

Ota pois liedeltä kun seos alkaa kiehua.

Anna heran erottua muutama tunti.

Kerää juustomassa sideharsokankaalla vuorrattuun juustomuotiin tai sivilään valuamaan.

Mausta kuminalla ja suolalla

Sekoita vielä kunnolla.

Juusto saa valua viileässä seuraavaan päivään.

kotikokki.net

Ei kommentteja: