21. joulukuuta 2021

21. luukku

Pakkanen on tullut. Maassa on hentoinen kerros lunta ja torstaina sitä saadaan lisää näillekin leveysasteille. Hiihtämään ei vielä pääse, vaikka taisi Loimaan Lehdessä olla jo juttua lumenteosta ja latujen laatimisesta.

Valkoinen ja melkein valkoinen väri nimetään joskus hienosti vaniljan väriksi. Vanilja on orkidean sukuinen kasvi, joka tarvitsee isäntäkasvin, jonka päällä se sitten elelee ja kiemurtelee. Kiipijäkasvi. 

Sen varsi on useiden metrien pituinen, lehdet paksut, kukat kellanvihreät, hedelmä litumainen ja 15–20 sentin pituinen sekä kota hieman käyrä. Vanilja on myös kasvin siemenkodista valmistettava, melko arvokas mauste.

Vanilja on kovin tuttu mauste leipomisessani. Mutta liika on liikaa ja tarkkana saa olla, ettei mene överiksi. Koskaan en ole kuitenkaan edes yrittänyt leipoa Vanijavannikkeita. Niitä tehtiin kotona - ja ässiä myös. Vannikkeiden tekemiseen tarvittiin pursotinta ja tähtimäistä laippaa (tyllaa), jolla vannikkeiden hieno vekkimäinen pinta saatiin aikaiseksi. Muistan sen vanhan peltisen truutan, jossa oli puinen mäntä. Nykymaailman aikaan (ja näillä rajoituksilla) tarvitaan varmaan hygieniapassin mukaan joku plastiikkinen, kertakäyttöinen ja koko leivontasettiin soveltuva laite, jossa on tilavuusmitta, pieni moottori ja ledvalot...

Ilokseni löysin reseptin Kotilieden sivuilta. Ei ehkä ihan sama kuin äidillä, mutta perusasiat samat. Mutta EI MISSÄÄN NIMESSÄ karvasmanteliöljyä!

Murotaikina:

200 g voita
1 dl sokeria
1 kpl kananmuna
1 tl leivinjauhetta
4 dl vehnäjauhoja

Valmistusohje

Näin teet vannikkeet murotaikinasta:

1. Vaahdota huoneenlämmössä pehmennyt voi ja sokeri. Lisää muna hyvin sekoittaen. Lisää jauhoihin sekoitetut kuivat aineet ja sekoita taikina nopeasti. Voimakas sekoittaminen tekee taikinasta sitkeää. Mausta halutessasi taikina parilla tipalla karvasmanteliöljyä.

2. Anna taikinan vetäytyä kylmässä puolisen tuntia.

3. Pursota murotaikina pursottimella renkaan muotoisiksi pikkuleiviksi ja paista 175-asteisen uunin keskitasolla paksuudesta riippuen 8–15 minuuttia.

Vinkki: Herkullisiin juhlavannikkeisiin osa jauhoista korvataan jauhetulla mantelilla.

 

                          MinttuMaarian leipomukset: Vaniljavannikkeet 

Tämä kuva on MinttuMaarian leipomukset blogista. Siltä löytyy toinen ohje näille herkullisille pursotinleiville. Nyt alkaa tuntua siltä, että pursotin täytyy sittenkin hankkia, mmm.

 

Ei kommentteja: